Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Specialistė pastebi, kad emalis netoleruoja rūgšties, staigių temperatūros pokyčių ir mechaninio trinties.
Emalis yra kiečiausias žmogaus kūno audinys, o kartu ir vienas pažeidžiamiausių. Nors jis sudarytas iš 96% mineralų ir yra stipresnis už kaulą, pagrindinis jo trūkumas yra tai, kad jis negali būti regeneruojamas. Praradus emalį, organizmas nebesugeba jo vėl „užauginti“, o tik iš dalies remineralizuoti paviršiaus mikropažeidimus. Odontologas Vitalijus Raevskis komentare RBC-Ukraina kalbėjo apie produktus, kurie dažniausiai ardo emalį.
Kas kenkia dantų emaliui?
Specialistė pastebi, kad emalis netoleruoja rūgšties, staigių temperatūros pokyčių ir mechaninio trinties. Tačiau dažniausiai tai kenkia mityba, o ne visada akivaizdi. Pacientai gali manyti, kad maitinasi „sveikai“ arba „natūraliai“, tačiau iš tikrųjų jie reguliariai veikia savo dantis nuo rūgšties atakos.
5 geriausi emaliui kenkiantys produktai
Viena pagrindinių grėsmių – citrusiniai vaisiai ir šviežiai spaustos sultys. Tai citrina, laimas, greipfrutas. Dėl labai žemo pH jie tiesiog suminkština emalį, todėl jis tampa jautrus dilimui ir skilimui.
Panašus pavojus slypi gazuotuose, sportiniuose ir energetiniuose gėrimuose, kuriuose dera ir rūgštis, ir didelis cukraus kiekis. Šis mišinys sukuria agresyvią aplinką, kuri aktyviai ardo apsauginį danties sluoksnį.
Odontologė priduria, kad net jogurtuose, kokteiliuose, kombučoje, kefyre su uogomis pH gali būti per žemas arba juose gali būti pridėto cukraus, dėl kurio ilgalaikis kontaktas su dantimis suminkština emalį.
Atskira rizikos kategorija – džiovinti vaisiai. Juose daug natūralių cukrų ir lipnios konsistencijos, kuri leidžia ilgai „prilipti“ prie dantų paviršiaus. Tai sukuria idealias sąlygas bakterijoms gaminti rūgštį.
Prie kenksmingų maisto produktų ekspertas įvardija ir raugintas daržoves, produktus su actu, raugintus kopūstus. Ilgalaikis rūgšties kontaktas su emaliu prisideda prie laipsniško jo sunaikinimo.
Pasak jo, moksliniai tyrimai patvirtina, kad rūgštus maistas mažina emalio mineralizaciją ir daro jį minkštesnį. Esant tokiai būklei, įprastas kramtymas ar dantų valymas gali „išmušti“ emalio mikrodaleles, kurių negalima atkurti.
Gydytoja odontologė pataria atidžiai stebėti tokių produktų vartojimo dažnumą ir nevalyti dantų iš karto po rūgštaus maisto, kad nepadidintumėte žalos. Tinkama mityba, tinkama higiena ir remineralizuojančios medžiagos padės išlaikyti emalį tvirtą daugelį metų.
