Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Tiek sardinėse, tiek tunuose gausu baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, nors ir skirtingais kiekiais
Rekomenduojamos sardinės ir tunas, nes jie yra aukštos kokybės baltymų ir širdžiai naudingų omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai.
Informacija apie mitybą
Kaip pastebėjo mitybos specialistė Karina Tolentino, 100 gramų konservuotų sardinių porcijoje, palyginti su ta pačia aliejuje konservuoto tuno porcija, yra:
Sardinės / Tunas
- Kalorijų kiekis: 208 / 198;
- baltymai: 24,6 g / 29,1 g;
- bendras riebalų kiekis: 11,4 g / 8,2 g;
- omega-3: 982 mg / 128 mg.
Kaip rašė Verywellhealth, sardinės yra turtingesnės omega-3 riebalų rūgščių. Nors tunas laikomas geru omega-3 riebalų rūgščių šaltiniu (128 mg vienoje porcijoje), sardinėse yra žymiai daugiau omega-3 lygiavertėje porcijoje: 982 mg.
Omega-3 riebalų rūgštys yra vienas iš pagrindinių širdžiai ir smegenims naudingų lipidų, randamų šioje žuvyje. Daugelyje sveikatos rekomendacijų pabrėžiama omega-3 riebalų rūgščių svarba širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemos sveikatai. Privalumai gali būti:
- lipidų profilio gerinimas;
- sumažinti aritmijos (širdies ritmo sutrikimų) riziką;
- Galima apsauga nuo uždegimų, širdies ir kraujagyslių bei neurologinių ligų.
Daugiau baltymų turintis tunas. Apskritai abiejose žuvyse yra pakankamai baltymų, tačiau tunas pranoksta sardines su maždaug 4,5 gramo papildomų baltymų vienoje porcijoje.
Baltymai reikalingi beveik visiems organizmo procesams. Dauguma žuvų rūšių, įskaitant sardines ir tunus, laikomos aukštos kokybės baltymų šaltiniais, nes jose yra visaverčių baltymų. Visavertis baltymas turi visas 9 aminorūgštis, kurių organizmas negali pasigaminti pats.
