Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Valgykite skaniai, sąmoningai ir be baimės, o vaisiai tampa jūsų natūraliu energijos ir sveikatos šaltiniu
Vaisiai – tai ne tik spalvų gaivinimas lėkštėje, bet ir skaidulos, vitaminai ir natūralus saldumas, kuris gali būti sveikos mitybos dalis net ir diabetu sergantiems žmonėms.
Leidinys „Tua Saúde“ surinko gydytojų rekomendacijas, kokius vaisius rinktis, kada juos geriausia valgyti, o kokių – kuo mažiau, kad gautumėte maksimalią naudą. Švieži vaisiai yra tinkami tol, kol jie suvartojami tinkamu kiekiu – 2–4 porcijomis per dieną. Paslaptis yra pluošte. Lėtina cukraus įsisavinimą ir neleidžia staigiai šoktelėti gliukozei.
Tačiau atminkite, kad vaisių sultys nėra gera idėja, nes jose daug daugiau cukraus ir beveik nėra skaidulų.
15 sveikiausių vaisių diabetui
Šie vaisiai turi daug skaidulų, vidutiniškai angliavandenių ir turi įrodytą teigiamą poveikį glikemijai.
- Braškių. Turi žemą glikemijos indeksą ir gausu antioksidantų.
- Gervuogės yra puikus skaidulų, vitamino C ir flavonoidų šaltinis.
- Mandarinai lengvi, aromatingi, griežinėliais daug maistinių skaidulų.
- Persikai. Skaidulos ir natūralūs antioksidantai užtikrina stabilią gliukozę.
- Kriaušės yra labai ląstelinės ir suteikia sotumo jausmą.
- Apelsinai su minkštimu. Ne sultys, o vaisiai – skirtumas kolosalus.
- Obuoliai. Žievėje esantis pektinas padeda reguliuoti cukrų.
- Obuolių gvajava yra viena sveikiausių pagal skaidulų kiekį.
- Avokadas. Beveik nėra cukraus, bet yra sveikųjų riebalų.
- Kiwi. Daug skaidulų, puikiai stabilizuoja gliukozės kiekį.
- Melionas. Neriebus, lengvas ir sultingas.
- Mango. Sveika, jei valgoma saikingai ir turi vidutinį glikemijos indeksą.
- Slyvos. Padeda virškinimui ir nesukelia staigaus gliukozės kiekio padidėjimo.
- Mėlynė. gausu antocianinų, kurie pagerina jautrumą insulinui.
- Nektarinas. Vitaminai A ir C bei skaidulos yra kombinuota premija.
Kada geriausias laikas valgyti vaisius?
Gydytojai pataria juos valgyti pagrindinio valgio metu arba iškart po jo. Taigi riebalai, baltymai ir skaidulos sulėtina cukraus įsisavinimą arba kaip užkandis su baltymais ar skaidulomis, pavyzdžiui, natūralus becukris jogurtas, šaukštas linų, šaukštas chia ir sauja riešutų. Dėl šio derinio vaisiai tampa saugesni ir sotesni.
Vaisiai, kuriuos reikia vartoti atsargiai
Šie vaisiai nėra draudžiami, tačiau jiems reikia kontroliuojamų porcijų:
- Vynuogė
- Fig
- Papaja
- Bananai
- Arbūzas
- Persimonai
- Datos
- Džiovinti abrikosai, razinos ir kiti džiovinti vaisiai
Šiuose vaisiuose yra daugiau natūralaus cukraus ir mažiau skaidulų. Jie turėtų būti valgomi kartu su baltymais ir sveikais riebalais.
Vaisiai, kurių reikia vengti
- Vaisiai sirupe
- Vaisių uogienės ir drebučiai
- Konservuoti vaisiai su cukrumi
- Sultys (net ir natūralios)
Džiovinti vaisiai ir riešutai
Galite valgyti džiovintus vaisius, bet labai mažomis porcijomis – 1 valg. l (30 g). .Ir būtinai patikrinkite, ar nėra pridėto cukraus.
Riešutai. Vienas geriausių užkandžių. 30 g per dieną suteiks jums baltymų, skaidulų, omega riebalų, stabilų gliukozės kiekį ir širdies ir kraujagyslių ligų prevenciją.
Vaisiai gali būti subalansuotos diabeto mitybos dalis, jei renkatės sveikus ir šviežius vaisius, kontroliuojate porcijas, derinate juos su baltymais, skaidulomis ir sveikais riebalais, vengiate sulčių ir vaisių sirupe.
Valgykite skaniai, sąmoningai ir be baimės, o vaisiai tampa jūsų natūraliu energijos ir sveikatos šaltiniu.
